Gastronomický časopis vycházející od roku 1929

Česká verze

Ochutnávka z aktuálního čísla

Editorial
Jsou věci, které jsou pro mne zásadní, a prostě tak nějak normální, jako například, že bych na ulici nevyšla v teplákách, možná snad s košem na dvůr. Když vidím člověka v teplákách na ulici, je to pro mě buranoidní typ. Nebo jsem úplně mimo a muž pro mne přestává být mužem, když vidím, že nese své slečně či ženě, která jde po jeho boku, kabelku. Ten pohled mne ničí a on v mých očích ztrácí veškeré charisma i důstojnost. Každý máme svůj pohled na věc. Když se však rozhlédnu občas po ulici a po některých svých spoluobčanech, mám pocit, že lidé přestávají mít občas soudnost sami se sebou. Přiznám se, že jsou dny, kdy ani já nemám chuť přemýšlet o tom, co si dnes vezmu na sebe, ale... Lidé o sebe přestávají dbát. Důvodů je myslím několik a jsou veselejší i smutnější, ten první je nedostatek vkusu a špatný přístup, ten druhý jsou peníze, kterých se mnohým – opět z mnoha důvodů – nedostává. Nemluvě o tom, že i slavnostní příležitosti, které by v nás měly automaticky vzbuzovat emoce a respekt se k jakémukoliv slavnostnímu aktu i vhodně a elegantně obléknout, pro nás přestávají mít důvod tak učinit. I k tomuto tématu by mohl hodně vyprávět člověk, který je pro mnohé z nás symbolem správného chování a etikety a který na toto téma napsal již řadu knih, totiž pan Ladislav Špaček. Ale protože jsme magazín o jídle, položíme mu pár zvědavých otázek ze světa našeho, gastronomického.
Jsou věci, které jsou pro mne zásadní, a prostě tak nějak normální, jako například, že bych na ulici nevyšla v teplákách, možná snad s košem na dvůr. Když vidím člověka v teplákách na ulici, je to pro mě buranoidní typ. Nebo jsem úplně mimo a muž pro mne přestává být mužem, když vidím, že nese své slečně či ženě, která jde po jeho boku, kabelku. Ten pohled mne ničí a on v mých očích ztrácí veškeré charisma i důstojnost. Každý máme svůj pohled na věc. Když se však rozhlédnu občas po ulici a po některých svých spoluobčanech, mám pocit, že lidé přestávají mít občas soudnost sami se sebou. Přiznám se, že jsou dny, kdy ani já nemám chuť přemýšlet o tom, co si dnes vezmu na sebe, ale... Lidé o sebe přestávají dbát. Důvodů je myslím několik a jsou veselejší i smutnější, ten první je nedostatek vkusu a špatný přístup, ten druhý jsou peníze, kterých se mnohým – opět z mnoha důvodů – nedostává. Nemluvě o tom, že i slavnostní příležitosti, které by v nás měly automaticky vzbuzovat emoce a respekt se k jakémukoliv slavnostnímu aktu i vhodně a elegantně obléknout, pro nás přestávají mít důvod tak učinit. I k tomuto tématu by mohl hodně vyprávět člověk, který je pro mnohé z nás symbolem správného chování a etikety a který na toto téma napsal již řadu knih, totiž pan Ladislav Špaček. Ale protože jsme magazín o jídle, položíme mu pár zvědavých otázek ze světa našeho, gastronomického.

Pokračování.

 

Aktuální číslo

číslo 6/2016

152 stran 
79 Kč / 3,99 €

Objednat

Poslední číslo tohoto roku je samozřejmě věnováno jak jinak než Vánocům. Kromě receptů ale určitě oceníte i rozhovor s naším milým hostem - mistrem etikety panem Ladislavem Špačkem. Pokud občas jako každý tápete, koho jako hostitel či hostitelka obsloužit jako prvního, pak určitě tento rozhovor nevynechejte. A samozřejmě, co by to bylo za Vánoce, kdyby na stole nebyla ryba a také něco sladkého - v našich rubrikách Mluvíme o... štědrovečerní večeři a Mluvíme o... magickém dni určitě najdete spoustu inspirace!

LCI SPECIÁL

Úžasné tajné recepty!

Kromě našich lahodných běžných čísel máte možnost objednat si též naši delikatesu – speciální číslo LCI, věnované vždy určitému tématu.

speciál

Klubová karta

Získejte snadno spoustu výhod a skvělých slev u našich partnerů a mnohem víc!

Zjistit více o klubové kartě LCI