Gastronomický časopis vycházející od roku 1929

Česká verze

Editorial

 

šéfredaktorka Kateřina Reimitzová

Tentokrát budou moje myšlenky a nálada barevné. Barvy, barvy a ještě jednou barvy, potřebuju je! Čím jsem starší, tím potřebuji mít svět barevnější. Už chápu, když vidím starší dámy 70+ v sytě růžových svetřících či zelinkavých barvách jejich šatů či kloboučků, vím, proč jim to tak sluší a vypadají tak svěže, nebojí se totiž barev! Poučím se z toho. Snad mi bude hlava ještě dlouho dobře sloužit, abych si na to dokázala za těch pětadvacet let vzpomenout. A k tomu, aby byl nejen svět barevnější, ale i veselejší, je třeba domova a stolu rozkvetlého jak jarní louka a dostatek dobrého jídla. Pomalu také musíme přemýšlet, kam vyrazit na výlet či procházku, abychom se dobili prvním letošním sluncem a prvním příjemným posezením na zahrádce. Já mám s prvním jarním sluníčkem a pocitem příjemného teplého vzduchu vždy nutkavou potřebu si jít okamžitě koupit čerstvou kytici na stůl, hodně barevnou, plnou narcisů, tulipánů a něčeho zeleného.

Jarní soutěž se Sola Switzerland vás také určitě potěší, neboť Velikonoce se blíží a my ženy víme, že přece nutně potřebujeme k Velikonocům něco nového na sebe, aby nás ten beránek ne.... ! Tak soutěžte! Protože tímto dárkem, který zkrášlí váš rodinný stůl, zcela určitě nadchnete sebe i rodinu.

V našem cestování tentokrát zavítáme do oblasti Apulie a nabídneme lahodné pokrmy v kombinaci s nejlepšími víny, mezi které patří v tomto kraji bezesporu odrůda zvaná Nero di Troia, nedávno přidaná na seznam DOCG (kontrolovaný a garantovaný původ). Tato odrůda společně s víny Primitivo a Negroamaro patří mezi nejvýznamnější apulijská červená vína. K dobrému červenému musíte zkusit jehněčí po myslivecku, jak ho připravují v Apulii.

Na rozkvetlém stole nesmějí chybět vejce, čerstvé těstoviny, jehněčí, čokoláda, dobrá káva a vše připravené s elegancí a dotekem lehkosti, stejně tak, jako v naší velikonoční rubrice Mluvíme o harmonii Velikonoc, kde na vás čeká šest velikonočních receptů.

Další jarní dávkou do vašeho kuchařského srdce je rubrika Mluvíme o jarním chlebu. Chléb a kynuté těsto jsou již od dávných časů považovány za posvátný pokrm, symbol života. Právě o Velikonocích oslavují copánky a plněné koláče, klasy a plněné briošky znovuzrození a probouzející se přírodu. Čtyři recepty na toto téma se už těší na to, jak se s nimi skvěle poperete.

Co vy a tropické ovoce? Nevěřím, že jste na svých cestách neochutnali nějaké pro nás Evropany zvláštní ovoce, které třeba i z domova znáte, ale které už nikdy nechutnalo tak dobře, jako tam, daleko od naší země. Já třeba nikdy nezapomenu tu chuť manga, které jsem koupila na trhu v Havaně. Ta sytě žlutá barva, neskutečná vůně a chuť, už nikdy jsem takové u nás doma neochutnala. Vzpomínky mi však tu chuť připomínají dokonale. Prožijte s námi malé dobrodružství v sedmi receptech s použitím tropických chutí, které kombinují ingredience naší evropské kuchyně s vůní exotického ovoce!

O krásných vzpomínkách a paralelách vzájemného propojení svého života s přáteli si budeme povídat s Pavlem Koppem. Jak říkám v úvodu našeho rozhovoru, když vznikaly jeho první nádherné fotografie, nebyla jsem sice ještě na světě, ale věřím, že už tehdy jsem v osudu měla psáno, že stejně jako náš host budu s Itálií mít určitě něco společného. Oba totiž víme, že Itálie je víc než jen země, je to cit, který když se vás dotkne, už nejde zapomenout.

Pro vás všechny, kterým ve Středomoří bylo tak dobře, přesto, že nyní už třeba nemáte stejně jako já tolik možností cestovat, jsou tu právě naše stránky plné vůní a chutí z míst, které vám vzpomínky rychle vrátí a pomůžou nám je prožít i doma, ve vaší kuchyni!

 

 

Vaše

Kateřina Reimitzová

 

Aktuální číslo

číslo 2/2017

124 stran 
79 Kč / 3,99 €

Objednat

Na rozkvetlém stole nesmějí chybět vejce, čerstvé těstoviny, jehněčí, čokoláda, dobrá káva a vše připravené s elegancí a dotekem lehkosti, stejně tak, jako v naší velikonoční rubrice Mluvíme o harmonii Velikonoc, kde na vás čeká šest velikonočních receptů. Další jarní dávkou do vašeho kuchařského srdce je rubrika Mluvíme o jarním chlebu. Chléb a kynuté tsto jsou již od dávných časů považovány za posvátný pokrm, symbol života. Právě o Velikonocích oslavjí copánky a plněné koláče, klasy a plněné briošky znovuzrození a probouzející se přírodu. Čtyři recepty na toto téma se už těší na to, jak se s nimi skvěle poperete. Tak s chutí do toho a krásné Velikonoce!

LCI SPECIÁL

Úžasné tajné recepty!

Kromě našich lahodných běžných čísel máte možnost objednat si též naši delikatesu – speciální číslo LCI, věnované vždy určitému tématu.

speciál

 

Klubová karta

Získejte snadno spoustu výhod a skvělých slev u našich partnerů a mnohem víc!

Zjistit více o klubové kartě LCI