Gastronomický časopis vycházející od roku 1929

Česká verze

Editorial

 

šéfredaktorka Kateřina Reimitzová

Od malička jsem měla tu vůni ráda. Téměř čtyřicet let mi coby smíchovské holce každé ráno ten příjemný slad zaváněl do oken. Možná i proto tolik miluji pivo. A o to více mám radost, že dnešním hostem je pan Libor Vávra, obchodní sládek pivovaru Staropramen, jenž se nachází na mém milovaném Smíchově. Pan Vávra, člověk svými kolegy uznávaný a ve svém oboru velmi znalý, nám povyprávěl o tom, jak začala jeho cesta, která ho dovedla až do smíchovského pivovaru, kterému je věrný dodnes.

Před pěti lety jsem se ze Smíchova odstěhovala a až teď chápu, co mi to každé ráno chybí za vůni ve vzduchu… Osud tomu ale chtěl, že jsem se s rodinou odstěhovala do jiné části Prahy, bydlím opět naproti pivovaru, ve kterém se sice pivo bohužel už nevaří, ale to jen tak z nostalgie, jak jsou vám jisté věci osudově blízké, aniž si to uvědomujete.

Nicméně vás ale teď určitě více zajímá to, co se můžete z tohoto aktuálního čísla naučit za nové recepty a jaké zajímavé rady pro vás máme. A protože k létu patří moře a ryby, které myslím většina z nás tolik miluje – nebo aspoň jedno z toho, někdo více moře někdo raději ryby – ve velké kuchařské škole mluvíme o rybách. Naučíte se, jak správně ryby grilovat, kde není potřeba tuku a jak přizpůsobit přípravě vysoké teploty na grilu. Kdo nemá gril, může opéct v troubě anebo ji připravit na pánvi. U všech typů přípravy ryb poradíme, jaké ryby vybrat, jak je očistit a připravit. U oblíbeného lososa prozradíme tři varianty jeho úpravy – na grilu, v troubě i na pánvi. Pokud by se některý z vás nemohl ryb z této části rubriky nabažit, doporučuji rychle objednat náš speciál RYBY & PLODY MOŘE, kterého máme již pár posledních výtisků a více o jeho obsahu se můžete dozvědět a zároveň si ho objednat na našich webových stránkách v sekci Speciály.

Na kvalitě surovin, především hovězího masa, záleží i u dalšího oblíbeného pokrmu, zvaného carpaccio. Carpaccio, které nedovoluje žádné náhražky ani kompromisy, musí být připraveno tak, jak se má. To by se jinak Giuseppe Cipriani, majitel Harry’s baru v Benátkách, který ho jako první připravil pro hraběnku Amalii Nani Mocenigo a který mu dal i dnešní jméno Carpaccio, v hrobě obracel, kdyby viděl, že bychom nedodrželi základní pravidla jeho přípravy.

V poslední době jsme svědky stále větší oblíbenosti domácích limonád. Vidím to i já, neboť s manželem vlastníme malou restauraci na Náměstí Míru v Praze, kam vás zveme mimochodem na skvělý Club Sandwich (o tomto sendviči se dozvíte, jak správně na něj, a co vše ho dělá tím pravým a čeho se u něj vyvarovat). Ale zpět k limonádám, jednou z těch poslední dobou nejoblíbenějších je ta okurková, a protože okurky k létu patří stejně jako gril na každou zahradu, vybrali jsme pro vás několik svěžích a barevných receptů právě z okurky. Tato zelenina je velmi podceňovaná. My se domníváme, že je velmi křehkou a osvěžující surovinou, která nejen hasí žízeň, ale díky své nízké kalorické hodnotě je výborným doplňkem různých diet, zbavuje tělo škodlivin a obsahuje celou řadu potřebných minerálů, které posílí vaše zuby, vlasy a nehty. A pokud v ní chcete zachovat co nejvíce z těchto kladných vzácných vlastností, nestrouhejte ji! A když se nedej bože spálíte od sluníčka, dodá vám potřebnou vodu a zchladí kůži, stačí ji nakrájet a přiložit na postižená místa.

A až půjdete s dětmi o prázdninách do lesa, nezapomeňte na lesní ovoce, neboť se říká, že stačí jedna miska lesního ovoce denně a nebudete potřebovat doktora. Využijte letní sezónu bohatou na tyto malé cenné poklady lesa a spojte požitek z jejich chuti se zdravím. Pár věcí, které byste měli ještě o lesním ovoci vědět, vám přinášíme v naší rubrice, kde se těmto darům lesa věnujeme, a společně si připravíme třeba kuře marinované v lesním ovoci.

Nevím jak vy, ale výtečná káva jako start aktivního, byť prázdninového dne, chlazené pivo, dostatek kvalitního vína a dobrá grilovačka s přáteli jsou moje nutné prázdninové záležitosti! Jak stačí někdy málo, aby byl člověk šťastný...

Krásné léto i vám, přátelé!

 

Vaše

Kateřina Reimitzová

 

Aktuální číslo

číslo 4/2017

124 stran 
79 Kč / 3,99 €

Objednat

Prázdninové číslo věnované slunci, moři, rybám a cestování. Tentokrát se vydáváme do Benátek - procestujeme je za jeden den a ochutnáme i tamní kuchyni. K létu patří ale i grilování, a tak nesmí chybět ani v našem čísle. V tomto čísle grilujeme ryby. A nejen to, ukážeme vám i další způsoby jejich přípravy. Také se vydáváme za poklady lesa - za lesním ovocem a ukážeme vám řadu receptů. Odhalíme si tři variace na carpaccio v naší kuchařské škole a mnohem víc. To je prázdninové číslo plné výtečných receptů na váš stůl!

LCI SPECIÁL

Úžasné tajné recepty!

Kromě našich lahodných běžných čísel máte možnost objednat si též naši delikatesu – speciální číslo LCI, věnované vždy určitému tématu.

speciál

 

Klubová karta

Získejte snadno spoustu výhod a skvělých slev u našich partnerů a mnohem víc!

Zjistit více o klubové kartě LCI