Gastronomický časopis vycházející od roku 1929

Česká verze

Editorial

 

šéfredaktorka Kateřina Reimitzová

Láska. Láska může mít mnoho podob. Ke své práci, ke svým dětem, ke sportu, ke svým zájmům, k jídlu... Tu poslední máme nejradši! Láska, to není zamilovanost, která sice netrvá dlouho, o to více je však silná, vášnivá a totálně měnící naše normální činy za nepochopitelné. Všichni vzpomínáme, jak to bylo krásné – a jak to všechno rychle pominulo. Postupem času se ale i silná láska mění ve zvyk, a když to dobře dopadne, tak v pevné přátelství a vztah, kde si musí být oba rovnocennými partnery.

Sice jsme časopis o jídle, ale i my jsme na našich stránkách trochu rozebrali 14. únor, který je pro nás docela novým svátkem. I když tento svátek příliš neprožívám, nechat se pozvat ve dvou do dobré restaurace a hezky si s partnerem popovídat, má něco do sebe. I když, proč by tomu nemohlo být v jakýkoliv jiný den? Ale pro čerstvě zamilované může být Valentýn dnem výjimečným.

S naším hostem Robertem Trevisanem si budeme povídat pro změnu o lásce ke kávě, která je mu opravdu velkou láskou a vášní. Jeho charisma a nadšení, které sálají z každého jeho slova - ale i gesta - to by jinak nebyl pravým Italem, přesvědčí, že šálek kávy kdykolov během dne je tím nejlepším nápojem. Věřím, že přesvědčí i ty z vás, kdo ji nepijete, že nic lepšího než káva na světě není!

Tou mojí láskou na talíři je zase zvěřina, a proto jsem ráda, že vám v šestistránkové rubrice o zvěřině můžeme prozradit pět úžasných receptů na srnčí, koroptve či zaječí. Věřím, že nejeden z nich vás zaujme natolik, že neodoláte a hned ho podle možností vyzkoušíte, máte-li po ruce dobrý zdroj kvalitní zvěřiny, třeba od známého hajného.

Pro ty, jež svoji lásku vyznávají zase sýrům, máme též neodolatelnou voňavou rubriku, a to o gorgonzole. Víte, že i tento sýr vznikl, tedy podle dávné legendy, chybou zamilovaného muže – a už jsme zase u té lásky! Aby mohl zůstat se svou milou, odložil svoji práci, kterou měl udělat na druhý den. Neudělal a smícháním různých sýřenin získal nakonec zcela nový sýr. V městečku Gorgonzola blízko Milána se dodnes konají slavnosti na počest tohoto známého sýru.

Malíř Giovanni Segantini se zase vyznával ze svojí lásky k městu Engadin, o kterém říkával, že má zvláštní světlo, prudké, až trochu metalické. Navíc v zimě sníh a led dodávají tomuto světlu magické rtuťové odlesky. „Tato místa jsou nevyčerpatelnou studnicí pro mé umění,“ doslova napsal v dopise svému příteli. A my vám o tomto místě ve Svatém Mořici prozradíme mnohem víc, a to v naší cestovatelské rubrice Jak chutná...ve Švýcarsku. Věřím, že se tam budete chtít jednou vydat tolik, tak jako já. Pokud se tam vydáte, nezapomeňte ochutnat jejich místní pokrm capuns, říká se o něm, že v oblasti Engadin existuje tolik receptů na toto jídlo, kolik je tam tchyní. Legenda jen tím potvrzuje, jak populární jsou tyto závitky, připravené z typických ingrediencí, především sušeného hovězího masa z Graubündenu, sušeného při nízké teplotě, na čerstvém a suchém horském vzduchu.

Náš kamarád Pavel, jenž je – jak jinak – kuchařem, kdysi dávno řekl, že tomu, kdo vymyslel trojobal, by dal Nobelovu cenu! I já často zhřeším láskou k řízku v trojobalu, a když přidám bramborový salát, ráda si připomenu Štědrý den kdykoliv přes rok. Takže nejen pro našeho kamaráda, ale hlavně pro nás všechny si nakonec ještě připomeňme, jak smažit správně, což se dočtete v poslední rubrice s názvem „naučme se smažit“, na kterou bych vás ráda upozornila.

Zimu překonejte dobrým horkým nápojem a hlavně láskou!

 

Vaše

Kateřina Reimitzová

 

Aktuální číslo

číslo 1/2017

136 stran 
79 Kč / 3,99 €

Objednat

První číslo tohoto roku je věnováno nejen jídlu, ale také lásce, neboť 14. únor je dnem, který ji oslavuje. Z oblasti vaření jistě oceníte naše témata Mluvíme o čočce, kde jsme si pro vás připravili povídání o druzích čočky a 7 chutných receptů, ale třeba také naši kuchařskou školu, kde vás naučíme smažit. Kromě receptů, rad a návodů určitě zaujme i rozhovor s naším hostem - mistrem kávy panem Robertem Trevisanem. Roberto vás přesvědčí, že ráno, v poledne, večer, v noci – prostě kdykoliv – neexistuje nic lepšího, než šálek tohoto výtečného nápoje! A samozřejmě v tomto období nesmí chybět na stole zvěřina. V naší šestistránkové rubrice o zvěřině vám prozradíme pět úžasných receptů na srnčí, koroptve či zaječí...

 

LCI SPECIÁL

Úžasné tajné recepty!

Kromě našich lahodných běžných čísel máte možnost objednat si též naši delikatesu – speciální číslo LCI, věnované vždy určitému tématu.

speciál

 

Klubová karta

Získejte snadno spoustu výhod a skvělých slev u našich partnerů a mnohem víc!

Zjistit více o klubové kartě LCI