Gastronomický časopis vycházející od roku 1929

Česká verze

Recepty a tipy La Cucina Italiana

Také si občas nevíte rady, co zrovna uvařit? Máme pro vás mnoho nápadů...

Teplé a studené předkrmy, první chody, recepty z ryb a korýšů, zelenina & přílohy, druhé chody, dezerty & dorty… Stačí jen začít!

Recepty pro vás průběžně doplňujeme. Sledujte tipy na našem facebooku, ať vám nic nového neunikne... Buon appetito!

  • A

  • ASPIK A LA ST. GERMAIN S JAHŮDKAMI - ASPIC AL ST. GERMAIN CON FRAGOLINE

    Ingredience pro 4 osoby

    Doba přípravy: 35 minut + 3 hodiny chlazení

    Obtížnost: středně těžké

    • 700 g čistých lesních jahod • 300 ml bezinkového likéru St. Germain • 300 ml sycené vody • 200 g krupicového cukru • 20 g plátků potravinářské želatiny • citrónová kůra • vanilkový lusk

    Namočte želatinu do studené vody. Dejte do kastrolu cukr, sycenou vodu, 2 citrónové kůry a půl rozkrojeného vanilkového lusku. Uveďte do varu, sundejte z ohně, přidejte vymačkanou želatinu a pořádně promíchejte, dokud se perfektně nerozpustí. Přefiltrujte a přidejte likér St. Germain. Vlijte první vrstvu tekutiny do formy na bábovku s drážkami (ø 20 cm, h 8 cm). Měla by mít tloušťku aspoň 1 cm. Dejte do ledničky přibližně na 20 minut tak, aby se vrstva želatiny zpevnila. Umístěte sem všechny jahody a nalijte pomalu další množství tekutiny, dokud jahody nezačnou plavat. Dejte znovu do ledničky a nechte tuhnout po dobu aspoň 40 minut. Nalijte zbytkem tekutiny a dejte do ledničky na 2 hodiny. Vyndejte z ledničky, trochu nahřejte formu a vyndejte aspik. Ihned podávejte, nakrájený na plátky.

  • B

  • BRAMBOROVÉ ROHLÍČKY - CHIFELETTI DI PATATE

    Ingredience pro 4 osoby

    Doba přípravy: cca 1 hodina a 20 minut

    Obtížnost: snadné

    • 500 g brambor • 100 g hladké mouky • 40g másla • 1 vejce • krupicový cukr • arašídový olej • sůl

     

    Povařte brambory 35–40 minut podle velikosti. Sceďte je, oloupejte a přepasírujte přes pasírovač na brambory. Zpracujte brambory se 40 g rozpuštěného másla, 60 g cukru, špetkou soli, vejcem a moukou na stejnorodé, měkké a poddajné těsto. Rozdělte těsto na malé kousky, vyválejte z nich válečky silné jako prst a nakrájejte je na kousky dlouhé 6–8 cm. Ohněte je do tvaru rohlíčku a osmažte v dostatečném množství arašídového oleje do zlatova. Nechte rohlíčky dobře okapat a hned obalte v krupicovém cukru, aby zůstal přilepený. Podávejte ještě teplé.

  • C

  • CHEESECAKE S CHŘESTEM - CHEESECAKE AGLI ASPARAGI

    Ingredience pro 4 osoby

    Doba přípravy: cca 1 hodina a 20 minut

    Obtížnost: snadné

    • 500 g brambor • 100 g hladké mouky • 40g másla • 1 vejce • krupicový cukr • arašídový olej • sůl

    Máslo rozpusťte. Slané sušenky v kuchyňském robotu rozmixujte na hrubo, poté přilijte rozpuštěné máslo, bílé víno a ještě trochu rozmixujte. Čtvercovou dortovou formu bez dna položte na plech na pečicí papír. Dovnitř dortové formy dejte rozmixované sušenky a prsty do všech stran rozhrňte do hladké placky. Dejte do lednice vychladnout a mezitím připravte náplň. Šalotku nakrájejte na plátky a chřest na kousky. Želatinu namočte do studené vody. V hrnci zahřejte 100 ml mléka, nesmí se vařit. Šalotku dejte do hrnce, přidejte 2 lžíce oleje a několik minut restujte, poté přidejte nakrájený chřest, osolte, opepřete a za stálého míchání vařte 15 minut na mírném ohni, aby chřest ztratil svoji šťávu. Vše rozmixujte do hladkého krému, poté přilijte teplé mléko a vymačkanou želatinu. Znovu rozmixujte, méně než 1 minutu. V míse smíchejte ricottu, robiolu, přidejte nastrouhanou kůru z 1⁄2 citrónu, lžíci strouhaného parmazánu, osolte a opepřete. Přimíchejte rozmixovaný chřest a vše dobře promíchejte do husté hmoty. Připravenou směs nalijte do dortové formy, povrch uhlaďte a na 4 hodiny dejte do ledničky odležet. Cheesecake z lednice vyndejte, opatrně odstraňte dortovou formu a dejte na servírovací talíř. Ozdobte uvařeným na plátky nakrájeným vejcem, uvařeným podélně překrojeným chřestem a dostatečně posypte sezamovým semínkem.

  • D

  • DUŠENÁ ČOČKA S KOŘENĚNÝMI KUŘECÍMI KŘIDÉLKY - UMIDO DI LENTICCHIE CON ALI DI POLLO SPEZIATE

    Ingredience pro 6 osob

    Doba přípravy: 1 hodina a 30 minut + 1 hodina na namočení

    Obtížnost: snadné

    • 200 g čočky z Castelluccia • 125 g bílého jogurtu • 80g šalotky • 40 g mrkve • 20 g řapíkatého celeru • 12 kuřecích křidélek • kurkuma • citrón • sladká sušená paprika • sušený zázvor • jalovcové bobule • česnek • bobkový list • rajčatový protlak • červené víno • olivový olej extravergine • sůl

    Namočte čočku na 1 hodinu, pak ji propláchněte a sceďte. Rozkrojte na dvě části kuřecí křidélka a dejte do misky. Posypte špetkou kurkumy, papriky a zázvoru. Přidejte 5 jalovcových bobulí, stroužek oloupaného česneku, trochu nastrouhané citrónové kůry, lžičku oleje a lžičku jogurtu. Promasírujte maso rukama tak, aby se dochucovadla dobře promíchala, přikryjte potravinovou fólií a nechte v lednici 1 hodinu marinovat. Přendejte pak křidélka do ohnivzdorné mísy tak, aby se vzájemně nepřekrývala a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 35 minut, pak je otočte a pečte dalších 10 minut. Nasekejte na kostičky šalotku, celer a mrkev a restujte v rendlíku se lžičkou oleje. Pokropte skleničkou červeného vína a přidejte půl lžíce rajčatového protlaku. Nakonec přidejte čočku, 3 bobkové listy a zalijte 600 ml vody. Vařte po dobu cca 40 minut. Osolte čočku a přidejte opečená křidélka. Pečte společně ještě dalších 10–15 minut a pak ihned podávejte.

  • E

  • ÉCLAIR S ČOKOLÁDOU A OŘÍŠKY - ÉCLAIR AL CIOCCOLATO E NOCCIOLE

    Ingredience na cca 30 kusů

    Doba přípravy: cca 1 hodina a 30 minut + 1 hodina na vychladnutí

    Obtížnost: velmi obtížné

    • 580 g mléka • 160 g hladké mouky • 130g krupicový cukr + trochu navíc • 100g žloutků • 100 g oloupaných lískových oříšků • 100 g mléčné čokolády • 80 g másla + trochu navíc • 50 g čerstvé smetany • 35 g kukuřičného škrobu • 3 vejce • vanilkový lusk • sůl

    Přiveďte k varu 80 g mléka s 80 g vody a 80 g másla. Pak přidejte naráz všechnu mouku, špetku soli a špetku cukru a míchejte na ohni, dokud nebudete mít hladké těsto, které se odlepuje od okrajů hrnce. Dejte těsto do mísy a nechte vychladnout. Vpracujte do vychladlého těsta 3 vejce pomocí vařečky (v případě, že použijete kuchyňský robot, použijte metlu ve tvaru K). Vpracujte postupně vždy 1 vejce. Přidejte další, až když bude to předchozí perfektně vmíchané do těsta. Naplňte těstem cukrářský sáček s hladkou špičkou. Vymastěte 2 plechy rozpuštěným máslem, přebytek másla otřete kuchyňskou papírovou utěrkou. Naneste těsto tak, že uděláte proužky dlouhé cca 10 cm a široké necelé 2 cm. Dejte péct do horkovzdušné trouby něco málo přes 20 minut při 180 °C. Prvních 15 minut kontrolujte pečení bez otevírání trouby, aby se těsto nesrazilo. Zahřejte 500 g mléka s polovinou vanilkového lusku. Oddělené smíchejte žloutky se 100 g cukru a kukuřičným škrobem. Přefiltrujte na žloutky teplé mléko a dobře míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Dejte znovu na oheň a vařte, dokud krém nezhoustne. Pak zhasněte oheň a nechte krém vychladnout. Dejte do malého hrnce 30 g cukru a 1 lžíci vody. Nechte rozpustit cukr, jakmile se odpaří voda, přidejte oříšky a míchejte. Na každém oříšku se vytvoří bílý povlak (písek). Ještě pokračujte, cukr se rozpustí a udělá na oříšcííh lesklou krustu (bude třeba 3–4 minuty). Odstraňte z ohně a oříšky ihned rozprostřete na pečící papír a nechte je úplně vychladnout. Nasekejte cukrové oříšky na hrubo. Dejte si bokem 2 lžíce nasekaných oříšků a pak rozemelte zbytek oříšků na mouku. Jako alternativu můžete rozemlít 130 g oříšků v cukru koupených již hotových. Smíchejte krém s moukou z oříšků v cukru, naplňte ho do cukrářského sáčku s hladkou špičkou (ø 0,5 cm) a naplňte éclaire tak, že uděláte zespodu 3 dírky a vtlačíte krém, anebo pečivo rozkrojte podélně na polovinu a naplňte jako sendvič. Rozlámejte 100 g mléčné čokolády a dejte ji do mísy. Zahřejte 50 g smetany až k varu, pak ji nalijte na čokoládu a míchejte, dokud nebudete mít hladkou lesklou polevu. Polijte éclair čokoládovou polevou, doplňte nasekanými lískovými oříšky v cukru, které jste si odložili bokem. Nechte čokoládovou polevu před podáváním trošku ztuhnout.

  • F

  • FOCACCIA S BOHATÝM BRAMBOROVÝM TĚSTEM - FOCACCIA CON IMPASTO RICCO ALLE PATATE

    Ingredience pro 10 osob - vegetariánské

    Doba přípravy: 1 hodina + 2 hodiny kynutí

    Obtížnost: středně těžké

    • 500 g hladké mouky OO • 350 g opečené cibule • 250g uvařených vychladlých brambor • 50g krupice z tvrdé pšenice • 20g čerstvého droždí • cherry rajčátka • olivový olej extravergine • černé olivy • sůl

    Vložte do mísy 250 g mouky s 20 g rozdrobeného droždí, 250 ml vody a dobře zpracujte tak, abyste získali řidší krémové těsto, tzv. kvásek. Překryjte ho potravinovou fólií a nechte odpočívat asi 90 minut. Oloupejte cibule, nakrájejte je na kolečka a opečte na troše olivového oleje, troše vody a soli. Nechte odpařit všechnu vodu a pokračujte v opékání, dokud cibule nezezlátnou. Oloupejte uvařené brambory a protlačte je přes lis. Začněte zpracovávat zbytek mouky, 50 g krupice, brambory a kvásek, poté přidejte ještě 10 g soli a zpracovávejte, dokud těsto není úplně hladké. Rozdělte těsto na bochánky o váze 80 g, vytvořte z nich koule a poté stlačte, aby vznikly placičky o průměru asi 12 cm. Ponechte vždy silnější okraje. Vložte placičky do vymaštěných formiček o stejném průměru, obložte cibulí, na každý dejte 3 poloviny rajčátek a kousky černých oliv. Zakápněte olivovým olejem a nechte kynout, dokud těsto nezačne přesahovat z formiček. Pečte na 185°C 25 minut.

  • G

  • GORGONZOLA NA SÁZENÝCH GRATINOVANÝCH VEJCÍCH S BRAMBORAMI - GORGONZOLA SU UOVA AFFOGATE GRATINATE, CON PATATE

    Ingredience pro 4 osoby

    Doba přípravy: cca 1 hodina

    Obtížnost: středně těžké

    • 500 g brambor • 250 g gorgonzoly dolce • 60g baby špenátu + trochu navíc • 4 vejce • petrželová nať • olivový olej extravergine • sůl

    Uvařte brambory, oloupejte je a přepasírujte lisem na brambory nebo pomačkejte vidličkou. Spařte špenát na pánvi s 1 lžící oleje 1 minutu, pak ho nakrájejte nožem. Nasekejte snítku petrželky. Smíchejte špenát s petrželkou s bramborami, ochuťte 50 g oleje a osolte. Uvařte vejce, jedno po druhém, tak, že je opatrně z mističky vlijete do hrnce s vroucí vodou a 1 lžící octa, který pomůže bílku ztuhnout. Vařte je 3–5 minut a pak dejte okapat na kuchyňskou papírovou utěrku. Udělejte z brambor 4 placky a dejte je na talíře. Na placky položte vejce, přidejte kousky gorgonzoly a dejte pod gril, dokud se gorgonzola nerozpustí, a jen lehce gratinuje. Doplňte syrovými listy baby špenátu.

    TIP LA CUCINA ITALIANA: Abyste lépe uvařili vejce, zkontrolujte hladinu vody, která musí být jen o trošku výš nad vejcem, které se vaří. Použijte chladná vejce z lednice a vařte jedno po druhém. Dejte vejce do vroucí vody, přiveďte vodu znovu k varu a pak ztlumte, aby jen jemně pěnila. Posbírejte bílek lžící a obtočte kolem žloutku, pak vejce opatrně otočte. Vařte ho od 3 minut (tekutý žloutek) do 5 minut (pevnější žloutek), k tomu bereme v potaz, že bude ještě 1–2 minuty v troubě.

  • H

  • HOVĚZÍ HRUDÍ NA ŠVESTKÁCH - PUNTA DI PETTO CON LE PRUGNE

    Ingredience pro 4 osoby - bezlepkové

    Doba přípravy: 4 hodiny a 20 minut

    Obtížnost: snadné

    • 2 kg telecích kostí • 1,8 kg hovězího hrudí s kostí • 500 g zeleninového vývaru • 250 g suchých švestek • 250 ml červeného vína • 2 stonky řapíkatého celeru • 1 mrkev • 1 světlá cibule • jalovcové bobule • hřebíček • rozmarýn • tymián • sůl • pepř • olivový olej extravergine

    Do větší ohnivzdorné mísy položte hrudí, posypte solí a pepřem, přidejte mrkev, cibuli a celer nakrájené na větší kousky. Přidejte telecí kosti a ochuťte 3 lžícemi oleje, větvičkou rozmarýnu, lžičkou bobulí z jalovce, půl lžičkou hřebíčku a 3 větvičkami tymiánu. Dejte do horkovzdušné trouby vyhřáté na 160 °C a pečte cca 4 hodiny. Po 30 minutách maso podlijte vínem a za dalších 30 minut přilejte i zeleninový vývar. Vyndejte z trouby, přefiltrujte tekutinu z vaření, přidejte suché švestky a povařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu (omáčka). Podávejte maso s omáčkou a švestkami.

    TIP LA CUCINA ITALIANA Nejlepší telecí kosti pro obohacení omáček a vývarů jsou klouby.

  • CH

  • CHLEBOVÝ MINI SENDVIČ SE SÉPIEMI A ZÁZVOROVÝMI BRAMBORAMI - MILLEFOGLIE DI PANE ON SEPPIOLINE E PATATE ALLO ZENZERO

    Ingredience pro 4 osoby

    Doba přípravy: 1 hodina a 15 minut

    Obtížnost: středně těžké

    • 350 g sépií (pouze samotná těla) • 500 g brambor 4 ks • 400 g chřestu • 70 g oloupaného čerstvého zázvoru • 24 plátků bílého chleba • bazalka • česnek • olivový olej extravergine • sůl • pepř

    Brambory ve slupce uvařte, cca 30–40 minut, podle toho jak jsou velké. Plátky chleba rozprostřete na plech na pečicí papír, překryjte dalším pečicím papírem a přiklopte dalším plechem. Takto se chleba během pečení nezkroutí. Dejte péct na 120 °C na 10–15 minut. Chřest oloupejte, nakrájejte na velmi tenké plátky, zakápněte olejem, osolte a opepřete. Těla sépií spařte cca 1 minutu ve vroucí osolené vodě, sceďte, cca 1 minutu ochlaďte ve studené vodě, nechte okapat a papírovou utěrkou hbitě osušte. Dále těla po jejich délce rozřízněte do tvaru trojúhelníku a poté nařízněte do tvaru mřížky. Sépie dejte po pánve, zakápněte olejem, přidejte stroužek česneku, větvičku bazalky a cca 2–3 minuty pečte. Zázvor nakrájejte a rozmixujte s 1⁄2 sklenicí vody. Brambory oloupejte, pomocí lisu na brambory propasírujte, osolte, opepřete, přimíchejte 4 lžíce oleje, 1–3 lžíce rozmixovaného zázvoru, množství dávkujte dle vlastní chuti. Abyste krém měli opravdu velmi jemný, přeceďte jej přes síto. Teplým bramborovým krémem potřete plátek opečeného chleba, přidejte několik plátků chřestu, dále přiklopte dalším plátkem chleba, znovu potřete bramborovým krémem, další vrstva chřestu a na závěr přiklopte opět chlebem. Stejným způsobem připravte ostatní mini sendviče. Ihned podávejte 2 mini sendviče na osobu s teplými sépiemi a ozdobte dle chuti několika lístky bazalky.

  • I

  • J

  • JEHNĚČÍ KOTLETY S BRAMBORY A AROMATICKÝMI RAJČÁTKY - COSTOLETTE DI AGNELLO CON PATATE E POMODORINI AROMATICI

    Ingredience pro 6 osob - bezlepkové

    Doba přípravy: 45 minut + 3 hodiny marinování

    Obtížnost: snadné

    • 18 jehněčích kotlet (1,4 kg) • 480 g brambor • 480 g cherry rajčátek • tymián • máta • čerstvé oregano • sušené levandulové květy • saturejka, petrželová nať, česnek • kapary ve slaném nálevu • bílý vinný ocet • olivový olej extravergine • sůl • pepř

    Lístky tymiánu, hrstku mátových lístků a oregana, stroužek česneku na hrubo nasekejte a smíchejte se lžičkou levandulových květů. Jehněčí kotlety dejte do mísy, přilijte 3–4 lžíce oleje, osolte a posypte připravenou aromatickou směsí. Přiklopte a cca 2–3 hodiny nechte na chladném místě marinovat. Brambory včetně slupky dobře umyjte, neloupejte a nakrájejte na kolečka. Brambory spařte ve vroucí osolené vodě, přidejte lžíci octa a po 2 minutách vyndejte a nechte vychladnout. Poté brambory rozprostřete na plech na pečicí papír, zakápněte olejem a posypte nasekanou saturejkou. Dejte péct na 200 °C na 10–12 minut, poté z trouby vyndejte a osolte. Cherry rajčátka překrojte na 4 díly a v pánvi na oleji cca 2 minuty restuje. Poté přidejte 1⁄2 lžíce kaparů, 2 plátky česneku, oregano, nasekanou petrželovou nať a tymián. Nechte vařit další 2–3 minuty. Marinované kotlety opečte na grilu cca 6 minut z obou stran. Podávejte s pečenými rajčátky a brambory.

  • K

  • KOŠÍČKY Z LISTOVÉHO TĚSTA S KŘEPELČÍM VEJCEM - CESTINI DI PASTA FILLO CON OVETTI DI QUAGLIA

    Ingredience pro 4 osoby - vegetariánské

    Doba přípravy: 1 hodina

    Obtížnost: středně těžké

    • 500 g zeleného chřestu • 4 plátky listového těsta • 4 křepelčí vejce • máslo • citrónový tymián • ocet z bílého vína • olivový olej extravergine • sůl • pepř

    Připravené 4 zapékací formičky (ø 8 cm, výška 6 cm) z vnější strany potřete změklým máslem a dejte na plech na pečicí papír. Z plátu listového těsta vykrojte 4 čtverce (12–15 cm z každé strany), potřete změklým máslem a dejte přes sebe, tak aby jednotlivé konce nesplývaly. Těsto položte na připravené 4 formičky a další formičkou překryjte, tak aby těsto během pečení drželo správnou formu. Stejným způsobem připravte další 3 košíčky. Dejte péct na 190 °C na 12-15 minut. Formičky z upečených košíčků odstraňte a nechte vychladnout. Ve vroucí osolené vodě uvařte chřest 6-8 minut (cca 10 g soli na 1 litr). Poté sceďte a méně než 1 minutu ochlaďte v dostatečném množství vody s ledem. Dále opatrně sceďte, osušte a nakrájejte na kousky o velikosti 3–4 cm. Zakápněte olejem, opepřete a přidejte několik lístků tymiánu. Chřest vložte do upečených košíčků. Do talíře rozklepněte jedno křepelčí vejce. Středně velký hrnec naplňte do poloviny vodou, přilijte 100 ml vinného octa a za stálého míchání dejte vařit. Voda by neměla dosáhnout bodu varu, pouze lehce šumět. Lžíci z hrnce vyndejte, talířek s vejcem přibližte k hladině vody a do středu víru vejce vhoďte. Vařte 3–4 minuty, poté vejce pomocí naběračky vyndejte a vložte do připraveného košíčku. Stejným způsobem připravte další 3 vejce a každý košíček posypte čerstvě namletým pepřem. Ihned podávejte.

  • L

  • M

  • MALINOVÝ DORT - TORTA AI LAMPONI

    Ingredience pro 6 osob vegetariánské

    Doba přípravy: 1 hodina a 30 minut + 4 hodiny na vychlazení

    Obtížnost: středně těžké

    • 300 ml mléka • 240 g čerstvých malin • 190 g krupicového cukru • 150 g čerstvé smetany • 70 g mouky + trochu navíc • 4 žloutky • 2 vejce • máslo • sušené maliny • škrob • kukuřičný škrob • vanilkový lusk • sůl

    Šlehejte 2 celá vejce a 1 žloutek s 60 g cukru a špetkou soli, dokud nevznikne nadýchaný a pěnivý krém. Pak přidejte opatrně 50 g mouky, 15 g škrobu, pár vanilkových semínek, lžíci rozpuštěného másla a další lžíci na jemno rozkouskovaných sušených malin promíchaných s trochou mouky. Přendejte smšs do otevírací formy na dort (ø 16–17 cm, výška 8 cm) vymazané máslem a posypané moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 40 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladit. Povařte 130 g čerstvých malin s 50 ml vody a 50 g cukru. Až dosáhne bodu varu, vypněte vařič, maliny rozmixujte, přepasírujte přes cedník, abyste odstranili semínka, a nechte vychladit. Připravte krém – přiveďte k varu 300 ml mléka s polovinou vanilkového lusku. Smíchejte 3 žloutky s 80 g cukru, pak přidejte 20 g kukuřičného škrobu a 20 g mouky. Tuto směs přilejte na vypnutém vařiči do mléka a rychle míchejte. Znovu zapněte vařič a za stálého míchání vařte 1 minutu. Nakonec nechte vychladit. Rozmixujte 80 g čerstvých malin a přidejte je do krému. Ořízněte dort podél okraje a pak rozkrojte vodorovně na polovinu. Potřete povrch obou korpusů směsí z rozmixovaných malin plněných krémem a znovu je spojte. Namažte okraje dortu krémem a posypte je zbytkem odřezků z dortu. Rozkouskujte je tak, aby na dortu držely. Nechte dort v lednici 2 hodiny vychladit. Rozmixujte na jemno 30 g studených malin, přidejte šlehačku a vyšlehejte ji. Ozdobte už téměř tuhý dort šlehačkou, dle libosti ozdobte ještě pár kousky malin a podávejte.

    TIP LA CUCINA ITALIANA: Dort si můžete připravit o den dříve. Šlehačkou ho ozdobte těsně před jeho podáváním.

  • N

  • O

  • P

  • PUDINK ZE SLADKÝCH A HOŘKÝCH MANDLÍ S MALINOVÝM COULIS - BUDINO DI MANDORL DOLCI E AMARE CON COULIS DI LAMPONI

    Ingredience pro 8 osob

    Doba přípravy: 50 minut + louhování + tuhnutí

    Obtížnost: snadné

     

    • 750 ml mléka • 250 ml smetany ke šlehání • 250 g malin • 170 g moučkového cukru • 100 g sladkých mandlí ve slupce • 50 g hořkých mandlí ve slupce • 13 g plátkované želatiny

    Spařte mandle 2 minuty, třením v hadříku je zbavte slupky a následně je nasekejte nahrubo. Vlijte do kastrolu mléko, přisypte 100 g moučkového cukru a posekané mandle. Vařte asi 3–4 minuty, potom nechte ještě louhovat asi 1 hodinu. Přeceďte mléko a přidejte želatinu, kterou jste předtím namočili ve studené vodě a následně vyždímali. Přidejte smetanu, směs dobře promíchejte a vlijte do 8 malých formiček nebo do jedné velké pudinkové formy a dejte asi na 5 hodin ztuhnout do ledničky. Rozmixujte maliny se 70 g moučkového cukru a propasírujte směs přes jemné sítko, abyste odstranili semínka. Vyndejte pudink z ledničky, ozdobte podle libosti malinami a kandovanými lístky máty a servírujte s malinovým coulis, podávaným zvlášť.

    TIP LA CUCINA ITALIANA V malých formičkách pudink rychleji tuhne a také se snadněji vyklápí.

  • POLÉVKA ZE ZELENÉ ČOČKY S KUKUŘIČNÝMI KOSTIČKAMI - ZUPPA DI LENTICCHIE VERDI CON DADINI DI MAIS

    Ingredience pro 8 osob

    Doba přípravy: 1 hodina + čas na namočení

    Obtížnost: snadné

     

    • 250 g zelené čočky • 100 g mrkve • 100g pórku • 100 ml čerstvé smetany • 90 g cibule • 75 g hladké mouky • 50 g řapíkatého celeru • 50 g parmské šunky • 50 g kukuřičné mouly fioretto • 4 vejce • bobkový list • muškátový oříšek • máslo • šalotka • olivový olej extravergine • sůl • pepř

    Namočte na 2 hodiny čočku, pak ji propláchněte a sceďte. Nakrájejte na kostičky celer, mrkev, cibuli a pórek a restujte v rendlíku po dobu 4–5 minut se 4 lžičkami oleje, bobkovým listem a šunkou nakrájenou na proužky Zalijte čočku cca 2 litry vody a vařte po dobu 40 minut. Smíchejte kukuřičnou a hladkou mouku, přidejte vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek a metlou promíchejte. Restujte na pánvi nasekanou šalotku s trochou másla, pak smíchejte s moukou s vejci a nakonec je dejte do pánve, ve které jste předtím restovali šalotku. Opečte směs mouky a vajec na velmi mírném plameni přikryté pokličkou po dobu cca 2 a 1⁄2 minut z každé strany, jako omeletu. Hotovou omeletu nakrájejte na kostičky, které opečte zprudka na pánvi s trochou másla a špetkou soli: tak budou ještě chutnější a křupavé. Dle potřeby ještě polévku posolte a podávejte s opečenými kukuřičnými kostičkami.

  • Q

  • R

  • S

  • SRDÍČKA S MALINOVÝM MOUSSE - CUORI DI MOUSSE AI LAMPONI

    Ingredience pro 4 osoby

    Doba přípravy: cca 1 hodiny + 3 hodiny na vychlazení

    Obtížnost: středně těžké

    • 380g malin + trochu navíc • 200 g čerstvé smetany • 130 g krupicového cukru • 100 g lineckého těsta • 15 g plátkové želatiny

    Rozválejte linecké těsto a vykrojte z něj 4 srdíčka formičkou (šířka 7–8 cm, délka 8–9 cm). Naskládejte je na plech pokrytý pečícím papírem a dejte péct 10–12 minut při 180 °C, dokud okraje nebudou zlatavé. Namočte 10 g želatiny. Povařte v hrnci 250 g malin se 100 g cukru a 1 lžící vody 5 minut. Zhasněte oheň a přepasírujte omáčku přes síto. Poté přidejte vymačkanou želatinu a rychle míchejte, dokud je omáčka ještě teplá. Pak ji nechte zchladnout. Vyšlehejte smetanu a přidejte ji do omáčky z malin, promíchávejte odspodu nahoru, aby směs zůstala nadýchaná. Dejte 4 sušenky do 4 formiček bez dna ve tvaru srdíčka (šířka 7–8 cm, výška 5 cm). Naplňte formičky malinovým mousse až do výšky 5 mm od okraje a dejte na hodinu do lednice. Připravte želatinu na pokrytí povrchu srdíček. Povařte v hrnci 130 g malin s 30 g cukru; maliny dobře pomačkejte lžící. Po 2–3 minutách zhasněte oheň a omáčku přepasírujte přes síto. Namočte zbytek želatiny. Pak z ní vymačkejte vodu a přidejte ji do ještě teplé omáčky z malin, dobře promíchejte, aby se želatina rozpustila. Nechte krátce zchladnout a pak ji nalijte na povrch již vychladlých srdíček (alespoň hodinu v lednici) a dejte ztuhnout do lednice další 2 hodiny. Vytáhněte srdíčka opatrně z formiček tak, že zatlačíte do spodní části směrem nahoru. Podávejte dle chuti ozdobené malinami nakrájenými na polovinu.

  • ŠPAGETY CARBONARA (KLASICKÝ RECEPT) - SPAGHETTI CARBONARA (CLASSICA)

    Ingredience pro 4 osoby

    Doba přípravy: 40 minut

    Obtížnost: snadné

    • 350 g středně silných špaget • 100 g guanciale (vepřová líčka) • 30g strouhaného sezónního ovčího sýra • 30 g čerstvých žloutků • olivový olej extravergine • sůl • pepř

    Guanciale nakrájejte na plátky o průměru 0,5 cm a poté na proužky o délce 5 cm. V míse smíchejte žloutky se sýrem a opepřete. Dle chuti přimíchejte 2 lžíce mléka, které pokrmu dodají krémovější konzistenci. Do rozpálené pánve nalijte lžíci oleje a cca 2 minuty do křupava opečte nakrájená líčka, poté odstavte a nechte vychladnout. Ve vroucí osolené vodě uvařte špagety al dente. Naběračku vody z těstovin uchovejte na později a těstovin sceďte. Naběračku vody nalijte do pánve s již vlažnými líčky. Vytvoříte tak šťávu k těstovinám. Přidejte do pánve špagety a promíchejte. Ke špagetám přimíchejte žloutky se sýrem a hbitě promíchejte. Vlažná pánev a teplé špagety zlehka vejce dovaří, vejce si přitom zachovají svoji krémovou podobu. Je důležité tento postup provést velmi rychle, aby vejce nebyla příliš vysušená, ale krémová. 9. Na závěr posypte čerstvě namletým pepřem a v horkých talířích ihned podávejte.

  • T

  • TELECÍ PEČENĚ V MLÉCE - ARROSTO DI VITELLO AL LATTE

    Ingredience pro 8 osob

    Doba přípravy: 1 hodina a 50 minut

    • 1,2 kg telecí květové špičky • 750 ml mléka • 150g silnější plátek pancetty (slaniny) • 30 g plátků pancetty • rozmarýn • máslo • kapary ve slaném nálevu • hladká mouka, vývar • olivový olej extravergine • hrubá sůl

     

    Silnější plátek pancetty nakrájejte na proužky a telecí maso prošpikujte. Poté maso zabalte do plátků pancetty, přidejte větvičku rozmarýnu a provázkem převažte. Do rozpálené pánve nalijte 2 lžíce oleje, trochu másla a přidejte hrubou sůl. Připravené maso vložte do pánve a ze všech stran do zlatova opečte. Poté opečené maso vložte do litinového hrnce a přelijte mlékem tak, aby bylo celé ponořené. Přidejte 2 naběračky vývaru a vařte cca 1 hodinu. Poté maso vyjměte, přikryjte alobalem a nechte odležet. Do vývaru přidejte větší lžíci opláchnutých kaparů, znovu přiveďte k varu a vařte 30 minut, poté rozmixujte do hladké omáčky. V jiném hrnci rozehřejte trochu másla, přidejte lžící mouky, promíchejte, přilijte rozmixovanou omáčku a metlou cca 2–3 minuty míchejte, než omáčka lehce zhoustne. Hotovou pečeni podávejte ve vlastní omáčce.

    TIP LA CUCINA ITALIANA: Pokud byste chtěli tento recept zjednodušit, nemusíte omáčku zahušťovat a servírujte ji řidší, nebo můžete omáčku vařit déle – delším vařením zhoustne i bez přidání mouky.

  • U

  • V

  • VEJCE NA TVRDO SE TŘEMI NÁPLNĚMI - UOVA SODE CON TRE FARCITURE

    Ingredience pro 6 osob

    Doba přípravy: 45 minut

    Obtížnost: středně těžké

    • 60 g majonézy • 60 g tuňáka v oleji • 40 g fety • 40 g okurky (dužina bez jadérek) • 20 g pečiva z tvrdé pšenice • 9 vajec na tvrdo • 9 kapar zbavených soli • 2 velké zelené olivy • 1 filet z ančovičky v oleji • 1 rajče • mladý špenát • olivový olej extravergine • sůl • pepř

    Oloupejte všechna vejce natvrdo, rozkrojte je napůl, vyndejte žloutky a dejte je stranou. Dejte do 6 polovin vajec asi 40 g majonézy, potom do každého přidejte několik lístků špenátu a navrch dejte náplň vytvořenou z 5 žloutků, protlačených lisem na brambory (vejce mimóza). Rozmixujte odkapaného tuňáka s filetem ančovičky, 2 kaparami, 20 g majonézy a 2 žloutky natvrdo. Dejte na 1 hodinu do lednice, aby hmota ztuhla. Naplňte 6 polovin vajec tímto krémem, za pomoci cukrářského pytlíku. Ozdobte každé vejce jednou kaparou (tuňákové vejce). Oloupejte rajče, odstraňte semínka a nakrájejte na malé kostičky. Nakrájejte do této jemné směsi také fetu, dužinu okurky, vypeckované olivy a pečlivě vše promíchejte se 2 žloutky, pomocí malé lžičky (vejce po řecku).

    TIP LA CUCINA ITALIANA: Jestliže připravujete vejce s předstihem, dejte je následně na tác a přikryjete fólií, aby neoschla. Nejlepší by však bylo připravit předem náplně a ty uchovat v uzavíratelných miskách a vejce pak plnit až těsně před podáváním.

  • W

  • X

  • Y

  • Z

  • ZELENÉ A BÍLÉ CHŘESTOVÉ PLÁTKY S VEJCEM NAMĚKKO - NASTRI DI ASPARAGI BIANCHI E VERDI CON UOVO BARZOTTO

    Ingredience pro 4 osoby

    Doba přípravy: 30 minut

    Obtížnost: středně těžké

    • 50 g parmazánu • 12 ks zeleného chřestu • 12 ks bílého chřestu • 2 vejce • olivový olej extravergine • jablečný ocet • sůl

    Chřest oloupejte, odstraňte vláknitou část, opatrně umyjte. Poté na mandolíně nakrájejte na jemné plátky. Vložte do mísy, přidejte 2 lžíce oleje, 1 lžíci octa, špetku soli a 5‒10 minut nechte marinovat. Parmazán rozprostřete na plech na pečicí papír do kruhu o průměru 15‒16 cm a dejte zapéct na 3‒4 minuty při 200 °C. Poté z trouby vyndejte a nechte zchladnout. Sýr bude krásně křupavý. Vejce vařte 3‒4 minuty, nechte zchladnout, oloupejte a překrojte na poloviny. Chřest podávejte společně s polovinou vejce na osobu a posypte pečeným nalámaným pečeným sýrem.

    TIP LA CUCINA ITALIANA: Vejce naměkko se vyznačuje krémovým žloutkem, něco mezi vejcem krátce vařeným a vejcem natvrdo. Vždy záleží na délce vaření, čím kratší dobu se vejce vaří, tím má řidší konzistenci, a naopak. Nezáleží jenom na délce vaření, ale také na teplotě vejce, jeho velikosti, množství vody a teplotě při začátku vaření.

Aktuální číslo

číslo 4/2017

124 stran 
79 Kč / 3,99 €

Objednat

Prázdninové číslo věnované slunci, moři, rybám a cestování. Tentokrát se vydáváme do Benátek - procestujeme je za jeden den a ochutnáme i tamní kuchyni. K létu patří ale i grilování, a tak nesmí chybět ani v našem čísle. V tomto čísle grilujeme ryby. A nejen to, ukážeme vám i další způsoby jejich přípravy. Také se vydáváme za poklady lesa - za lesním ovocem a ukážeme vám řadu receptů. Odhalíme si tři variace na carpaccio v naší kuchařské škole a mnohem víc. To je prázdninové číslo plné výtečných receptů na váš stůl!

LCI SPECIÁL

Úžasné tajné recepty!

Kromě našich lahodných běžných čísel máte možnost objednat si též naši delikatesu – speciální číslo LCI, věnované vždy určitému tématu.

speciál

 

Klubová karta

Získejte snadno spoustu výhod a skvělých slev u našich partnerů a mnohem víc!

Zjistit více o klubové kartě LCI