Gastronomický časopis vycházející od roku 1929

Česká verze

SPECIÁLY

Objednat - Máte-li zájem o kterýkoliv z našich již vydaných speciálů!

 

 

Speciál Brambory

Speciál Brambory
Z historického hlediska představují brambory jednu z nejzajímavějších plodin na světě. V Evropě je sice známe až po objevení Ameriky, kde mají svůj původ, kdo však vede spor o prvenství v pěstování brambor v Evropě, se dozvíte v našem speciálu. Ale v e speciálu se hlavně dozvíte o rozmanitých možnostech jejich využití v kuchyni - například smažení, pečení v troubě, recepty ze světa, recepty pro slavnostní chvíle a desítky dalších - a o různých druzích a varných typech brambor. Naší snahou bylo, abyste po pročtení speciálu sami dokázali druhy, typy či odrůdy brambor dobře rozpoznat, abyste se zorientovali v nabídce na trhu a abyste dokázali tuto tak „obyčejnou“ potravinu v kuchyni opravdu správně využít.
Speciál obsahuje 142 receptů.

 

 

Speciál Pizza, slané dorty & koláče

Pizza
Pizza není jen obyčejné jídlo. Je to významná součást italské a světové gastronomické a kulinářské tradice. Je to umění, tvůrčí proces, který v sobě, respektive na sobě nese voňavé doklady dějin lidské chuti. Výroba pizzy obsahuje rituální prvky, příprava těsta je tajemstvím, které si mnozí úzkostlivě chrání, recept na dobrou omáčku je důvodem k souboji na kordy. Náš speciál představuje nejen pizzy, ale i slané dorty, focacce a chuťovky. Receptům předchází stránky podrobně věnované přípravám různých druhů základních těst: těsto na pizzu, listové těsto, slané listové těsto anebo tažené těsto.
Speciál obsahuje 128 receptů.

 

 

Trojspeciál První chody

Velký zájem o jednotlivé speciály, jejichž tématem byly první chody - pokrmy lze samozřejmě připravovat a hlavně konzumoval i samostatně, ne jenom jako součást menu - nás přivedl k nápadu nabídnout čtenářům obnovené vydání těchto oblíbených speciálů v jednom svazku. Proto v tomtou souborném vydání naleznete recepty na těstoviny, polévky a rýži a rizota. Je to také jedinečná šance, jak získat Speciál Těstoviny a Speciál Polévky (o nichž na této stránce také referujeme), neboť ty jsou jako samostatné výtisky už bohužel rozebrány.
Trojspeciál nabízí 439 receptů.

 

 

Speciál Hovězí & telecí

Hovězí & telecí
Speciál je na téma poněkud kontroverzní - v mnoha otázkách může být těžké se rozhodnout. Hovězí, nebo telecí; maso ano, či ne; dělá tělu dobře, či nikoli; jaké a kolik je ho vhodné konzumovat; jak ho vybrat; jak ho správně naporcovat ‒ a ve finále jak ho vlastně nejlépe a nejvhodněji připravit ke konečné spotřebě? Speciál předkládá vedle podrobných informací o hovězím a telecím mase také školu masa, návody, jak poznat druhy hovězího, jak jej správně naporcovat, a v neposlední míře vám nabídneme neovbyklé recepty, jak hovězí a telecí maso připravit, i recepty, které budou chutnat dětem.
Speciál obsahuje 135 receptů.

 

 

Speciál Rajče, jaká vášeň!

special_rajče
Od svého polodivokého pěstování v Latinské Americe v předkolumbovské době k dnešní běžné konzumaci této “obyčejné zeleniny” či k zpracování do podoby omáček, šťáv a pyré urazilo rajče dlouhou cestu. Ve speciálu se seznámíte nejen s příběhem rajského jablíčka anebo s různými zajímavostmi okolo rajčete, ale můžete se inspirovat našimi recepty ve svém kuchyňském snažení. Mimochodem, víte, že každý z nás, Čechů, sní ročně přes 12 kilogramů rajčat? Mnozí je mají nejraději čerstvě utržená z keříku, omytá a hned se do nich zakousnou, ale my zdůrazňujeme, že mimo to má rajče v kuchyni velmi široké využití. Představíme vám minirecepty z rajčat, polévky, předkrmy a první chody, omáčky, recepty obvyké i neobvyklé, kombinace rajčete s tradičními těstovinami, s masem, rybou anebo se zeleninou, kuchařskou školu. Rajče je prostě v italské kuchyni nezastupitelné!
Speciál obsahuje 158 receptů.

 

 

Speciál Rýže & Rizota

special_rizota
Rýže znamená v Itálii rizoto, což je sice původem italský pokrm, dnes ale již dobyl svět. Pro přípravu rizota je nejlepší využít takových druhů rýže, které dobře vstřebávají omáčky a aroma obecně. Ovšem rýže je především asijský pokrm a proto také 90% produkce rýže pochází z Dálného východu. Speciál přináší recepty a návody na rizota (která by vám rozhodně neměla uniknout a měli byste je vyzkoušet, neb jsou skvostná a naprosto nesrovnatelná s většinou těch, která se servírují v českých restauracích), školy vaření, polévky s rýží, rýže a ryby, rýže a zelenina, nákypy s rýží anebo z rýže, rýže a maso a nakonec dezerty z rýže. Spoustu inspirace pro přípravu nejrozšířenější přílohové krmě na světě!
Speciál obsahuje 125 receptů.

 

 

Speciál Polévky / VYPRODÁNO

special_polévky
V úvodu speciálu si můžete přečíst zajímavé texty o historii polévek, o tradičních polévkách v Itálii, o tom, že v jednoduchosti je krása a že to opravdu není pořád to samé. Skládáme hold vývaru! V kuchařské škole se seznámíte se všemi tajemstvími velkých klasiků a krok za krokem se naučíte, jak správně připravit kuřecí consommé, hovězí consommé, rybí consommé, sametový cuketový krém, gazpacho, cibulovou polévku, hustou těstovinovo-fazolovou polévku anebo krevetový bisque. Další bloky receptů jsou rozděleny na polévky s těstovinami, rýží a jinými obilovinami, vývary a consommé, polévky s luštěninami, hedvábné polévky a polévky s plody moře. Inspirujte se například hedvábnými polévkami, anebo našimi polévkami s těstovinami!.
Speciál obsahuje 152 receptů.

 

 

Speciál Ryby

special_ryby
Ryba je zdravá, vyvážená potravina, která v posledních letech zažívá skutečný boom. Už nejíme jen štědrovečerní kapry a občas filé, ale udatně se pouštíme do neprobádaných vod sladkovodních i mořských. Proto jsme se v redakci rozhodli zvolit rybí téma. Dozvíte se, jak poznat, zda je ryba skutečně čerstvá, jak rybu správně očistit, vykuchat a naporcovat a přitom neplýtvat touto tak vzácnou (a také mnohdy dost drahou) surovinou, a podělíme se s vámi o další rady a návody. Ve speciálu vám nabízíme přehled mořských ryb s popisy a vyobrazeními, přehled měkkýšů a korýšů a také přehled českých ryb. Nechybí minikurzy vaření a známé a neobvyklé recepty na přípravu známých i neobvyklých ryb (například parmice, krevety a ančovičky anebo treska a cejn).
Speciál obsahuje 159 receptů.

 

 

Speciál Sýry

special_sýry

Mléko, syřidlo, sůl – to je vše. Pouhé tři ingredience stačí k tomu, abyste poodhalili svět neopakovatelnách chutí a vůní. Kdo sýry miluje, má těžkou volbu – čerstvé anebo uleželé, kraví, kozí anebo ovčí? Je dobré se v nich vyznat, abyste mohli správně vybrat. K tomu vám výrazně pomůže tento speciál. Najdete v něm vedle receptů pohled na sýry z výživového hlediska anebo malý slovník sýrů – avšak pozor, i když jsme jej nazvali malý, je ve skutečnosti docela podrobný. Na třinácti stránkách vás provede historií a charakteristikami třiceti vybraných sýrů, ať už jsou to sýry známé (ementál, brie, camembert, feta, gorgonzola ...), či méně známé (latteria, provola, ragusano a další pochoutky). Na dalších více než sto stránkách následuje kuchařská škola a samozřejmě recepty. Představujeme vám sýr jako předkrm, jako první chod, jako mezichod, sýry se zeleninou a dezerty ze sýrů.
Speciál obsahuje 133 receptů.

 

Speciál Těstoviny / VYPRODÁNO

special_těstoviny
Je toho opravdu hodně, co dala Itálie světu. Z hlediska žaludků, na něž se my v Cucině nejvíc soustředíme, jsou na prvním místě těstoviny. Špagety a makaróny, farfale a penne, fusilli anebo rigatoni, a to uvádíme jen několik málo názvů! Kompletní seznam i s vyobrazerními a s návody, jaké těstoviny k jakému jídlu jsou nejvhodnější, naleznete ve speciálu. Ukážeme vám, jak si vyrobit vlastní čerstvé těstoviny (a není to nic složitého, věřte nám), ja správně vařit těstoviny sušené. Představíme těstoviny jako přílohy k rybě, k masu, těstoviny se zeleninou, plněné těstoviny, ukážeme, jak vyrobit typické omáčky.
Speciál obsahuje 162 receptů.

Aktuální číslo

číslo 2/2017

124 stran 
79 Kč / 3,99 €

Objednat

Na rozkvetlém stole nesmějí chybět vejce, čerstvé těstoviny, jehněčí, čokoláda, dobrá káva a vše připravené s elegancí a dotekem lehkosti, stejně tak, jako v naší velikonoční rubrice Mluvíme o harmonii Velikonoc, kde na vás čeká šest velikonočních receptů. Další jarní dávkou do vašeho kuchařského srdce je rubrika Mluvíme o jarním chlebu. Chléb a kynuté tsto jsou již od dávných časů považovány za posvátný pokrm, symbol života. Právě o Velikonocích oslavjí copánky a plněné koláče, klasy a plněné briošky znovuzrození a probouzející se přírodu. Čtyři recepty na toto téma se už těší na to, jak se s nimi skvěle poperete. Tak s chutí do toho a krásné Velikonoce!

LCI SPECIÁL

Úžasné tajné recepty!

Kromě našich lahodných běžných čísel máte možnost objednat si též naši delikatesu – speciální číslo LCI, věnované vždy určitému tématu.

speciál

 

Klubová karta

Získejte snadno spoustu výhod a skvělých slev u našich partnerů a mnohem víc!

Zjistit více o klubové kartě LCI